amazing-3d-animated-water-waves-wallpaper.gif
Prof. Mioara Cojocaru
1 001.jpg

2 001.jpg

SlideL2.JPG

SlideL3.JPG
SlideL4.JPG

SlideL5.JPG

SlideL6.JPG

Slide7L.JPG

SlideL8.JPG

SlideL9.JPG
scan0001.jpg


La un click de Carte
books_derekhayes.jpg

Cartea este un obiect vechi... La fel de vechi ca şi scrisul. Micile tăbliţe scrijelite cu semne ciudate sunt cărţi, ferestre către o altă lume. Mici sau mari, „micuţele cărţi” sunt o pagină de istorie, povestind despre lumi care au apus. Şi da.. au evoluat odată cu noi. Cu cât am crescut noi, cu atât şi ele. Poveşti, mituri, legende, toate acestea sunt cărţi ale omenirii. Nu am sa scriu despre istoria cărţii. Este prea lungă. Dar aş vrea să vorbim despre cartea din ziua de azi. Despre noi, cei de azi, şi relaţia noastră cu cărţile.

1-Pictograma.jpg 3-Scrierea-greaca.jpg

Cât de mult ne emoţionează astazi să citim?
Nu cred că există copil care să nu fi văzut o carte, căruia să nu i se fi citit poveştile nemuritorului Creangă.
Exista oameni care nu si fi atins o carte? Care sa nu iubeasca una?
Fiecare dintre noi are propria experienţă cu cărţile. Placută sau mai puţin. Contactul cu acestea are loc începând de la vârste fragede, încă dinainte să se mearga la grădiniţă. Şcoala ne obligă apoi să luam în considerare cărţile ca pe un factor cheie, esenţial în educaţia noastră. Intr-un fel încearcă să ne formeze, să ne arate diversele stiluri, tipuri de literatură. Lectura obligatorie, de vacanţă ne arătau alte tipuri de lectură, deseori de aventură, cum ar fi cele scrise de Karl May sau Jules Verne.
Pentru copii, cărţile sunt un mod de a descoperi lumi noi, de a se aventura prin ţinuturi exotice şi de a învăţa lucruri noi şi înţelepte. Cărţile cu poveşti sunt moralizatoare şi pline de suspans. Azi copiii au parte de mult mai multe aventuri: dragoni fioroşi şi înţelepţi, elfi, personaje cu puteri magice, vrăjitori şi vrajitoare, eroi, domniţe şi împăraţi buni sau răi. Apoi cărţile de colorat. Frumoase, simple, incitante. In jurul lor se pot crea poveşti superbe, cu tentă morală, educativă, pe care copiii să le înţeleagă şi să le înveţe mai uşor. In aceste cărţi minunate de colorat găsim deseori personaje frumoase şi bine conturate, care îşi spun povestea într-un mod mai mult decât excelent.

230px-fila_18_a_manuscrisului_de_la_ieud.jpg

Şcoala impune o cultură minima prin care descoperim opere ale marilor clasici ai literaturii române şi europene şi nu numai. Sunt doar niste jaloane ale oamenilor culţi care ar trebui să fim. Deşi deseori când suntem obligaţi să facem ceva, ne încăpăţânăm să nu ne placă acea obligaţie. De aceea nici operele pe care le învăţăm la şcoala nu ne sunt foarte dragi. Asta până când le redescoperim singuri. Este o ciudăţenie a firii umane. Sau poate sistemul de învăţământ nu ştie încă să ne faca să ne iubim scriitorii.

z01-380x590.jpg
Recunoasteţi că de vreo 10 ani piaţa de cărţi din Romania a cunoscut o adevarată explozie. In sfârşit, scriitori consacraţi în lume, recunoscuţi poate de zeci de ani pentru opera lor, au început să fie traduşi şi să-i găsim prin librariile romaneşti. Incât-încet curentele literaturii pământene îşi croiesc drum şi pe la noi, reducând prăpastia creată de zeci de ani de izolare culturală.
Din ce în ce mai multi scriitori din toate ramurile literaturii sunt publicaţi în Romania în acelaşi an al apariţiei operelor... Ceea ce ne pune din nou pe harta culturii pământenii. De la curentul Chick lit până la marile opere fantasy sau filosofice, în sfârşit, toate acestea sunt şi la noi în bibliotecă. Depinde de gusturi.


animated-1.gifReverie�������������������� - Debussy